Wat is huidtherapie?
Huidzorg Huid- en Oedeemtherapie is een praktijk waar enkel gespecialiseerde huidtherapeuten werken.
De huid is een kostbaar bezit. Het is tevens het grootste orgaan van de mens. Laat daarom niet zomaar iemand aan uw huid werken.
In tegenstelling tot de schoonheidsspecialiste, die de gezonde huid behandeld, is de huidtherapeut opgeleid om de zieke en/of beschadigde huid te behandelen. Huidtherapeut is een erkend paramedisch beroep met een beschermde titel. De behandelingen van de huidtherapeut worden in de regel door uw zorgverzekeraar vergoed.
Wat doet de huidtherapeut?
Van jong tot oud komen de meest uiteenlopende aandoeningen voor. Wie kent ze niet: eczeem, jeugdpuistjes en andere vormen van acné, overbeharing, vochtophoping (oedeem), pijnlijke of vastzittende littekens, pigment- en wijnvlekken, hinderlijke steelwratjes, verwijde bloedvaatjes en pijnlijke wonden. De behandeling hiervan, in aanvulling op wat huisarts en specialist kunnen doen, is het dagelijkse werk van de huidtherapeut.
Tot zo’n 25 jaar geleden konden patiënten met huidproblemen alleen terecht bij de dermatoloog (huidarts) of plastisch chirurg. Methoden voor aanvullende behandeling ter revalidatie van de huid bestonden niet of nauwelijks, of werden zeer beperkt uitgevoerd door schoonheidsspecialisten. Vanuit de bundeling van kennis van de verschillende werkers op dit terrein ontstond een basis voor een nieuw paramedisch vak: huidtherapie, en voor een eigen opleiding.
De huidtherapeut behandelt op verwijzing van een huisarts of specialist, de zieke of beschadigde huid, en werkt in zoverre dus vanuit een geheel andere invalshoek dan de schoonheidsspecialist. Het eerste consult en de behandelingen vinden plaats volgens afspraak. Vanuit een zorgvuldige diagnose – waarbij ook rekening wordt gehouden met andere problemen, en de mogelijke effecten daarvan – wordt een behandeling voorgesteld. Over dit behandelplan, de behandeling zelf en de rapportages wordt zo veel mogelijk contact onderhouden met de huisarts of de specialist. Uiteraard waarborgt de huidtherapeut de privacy van de patiënt volledig.
Als patiënt kunt u ook zelf rechtstreeks een huidtherapeut raadplegen. Als behandeling nodig blijkt, neemt de huidtherapeut altijd eerst contact op met de huisarts of behandelend specialist.
De behandelingen variëren qua methoden en duur al naar gelang het huidprobleem. Ze zijn er altijd op gericht de patiënt zo snel mogelijk weer normaal te laten functioneren.