Therapeutische Elastische Kousen
Wat is het nut van een therapeutische elastische kous?
Een therapeutische elastische kous gaat vochtvorming (oedeem) tegen, verbetert de bloedafvoer van het been en herstelt de microcirculatie ter plaatse. De kous geeft van buitenaf druk op uw been en bloedvaten. De verwijde aderen (spataderen) worden samengedrukt, waardoor de kleppen in die aderen zich weer kunnen sluiten. Het bloed kan niet meer terugstromen, waardoor oedeemvorming wordt tegengegaan. Door te lopen met uw therapeutische elastische kousen aan, zal door het aanspannen van uw kuitspieren (de kuitspierpomp) de bloedafvoer extra gestimuleerd worden. Hierdoor verbetert ook de microcirculatie ter plaatse.
Om de werking van compressiekousen zo optimaal mogelijk te krijgen is een juiste manier van aanmeten van groot belang.
Aangezien de zwelling van het been naar mate de dag vordert toe zal nemen, vindt de meting altijd, bij voorkeur vroeg, in de ochtend plaats.
Indien medisch noodzakelijk kan de meting ook thuis plaatsvinden. Voor deze service rekenen wij een tarief van €15,=. Hiervoor komen wij zowel de meting als de daadwerkelijke levering en passen van de kousen bij u aan huis verzorgen.
Zijn er verschillende soorten elastische kousen?
Ja, er bestaan vele soorten elastische kousen. Elk type kous heeft specifieke kenmerken qua samenstelling, kleur, drukklasse en stijfheid. Het is afhankelijk van uw aandoening welk type therapeutische elastische kousen u door (huis)arts of specialist voorgeschreven krijgt.Een belangrijke indeling in kousen is die in kousen met naad (vlakbreikousen) en kousen zonder naad (rondbreikousen).Ook de indeling in de verschillende drukklassen: I, II, III en IV is van groot belang. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk de kousen op het been geven. In Nederland worden kousen in de klasse II, III en IV in de regel door de zorgverzekeraar vergoed. Klasse I-kousen worden niet tot de echte therapeutische elastische kousen gerekend en om die reden niet door zorgverzekeraars vergoed. Ook zogenaamde steunkousen geven te weinig druk om tot de therapeutische elastische kousen gerekend te worden en zijn daarom altijd voor eigen rekening. Deze kousen kan men in ‘gewone kousenwinkels’ kopen.
Uiteraard zijn er verschillende lengtes en bevestigingen mogelijk:
er zijn korte kousen die tot net onder de knie reiken (eventueel met siliconenband om afzakken te voorkomen) en er zijn lange kousen die het hele been bedekken (bevestiging d.m.v. siliconenband, jarretelles, heupstukken of pantybroek).
Wat is het verschil tussen vlakbreikousen en rondbreikousen?
Vlakbreikousen hebben een naad aan de achterzijde en het breiwerk is duidelijk zichtbaar. Ze bieden een groot aantal voordelen:
- gemakkelijk en met minder kracht aantrekbaar,
- exact naar maat te maken in alle maten en vormen,
- zeer duurzaam en daardoor een betere therapeutische werking.
Rondbreikousen hebben geen naad en zijn mooi en elegant.
Nadelen zijn echter:
- ze zijn beperkt in de omvangmaten
- ze zijn dunner en dus kwetsbaarder
- ze zijn lastiger aantrekbaar door meer lengterek en
- alleen geschikt voor minder ernstig aangedane benen.
Wij leveren Therapeutisch Elastische kousen in samenwerking met HHC.
Klik hier voor praktische tips.
Tevens is HuidZorg SEMH gecertificeerd.