Acné / Puistjes
Acne-therapie: voor welk probleem?
Deze therapie richt zich tegen één van de meest voorkomende huidziekten; acne, beter bekend als (jeugd)puistjes of mee-eters.
Zo’n 85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar heeft in enigerlei mate last van deze huidaandoening, maar ook op latere leeftijd komt acne nog bij menigeen voor. Acne is een puistvormige ontsteking van zich ophopende talgklieren in de huid. Het komt daarom het meest voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten, zoals het gelaat, de rug, de borst en de schouders.
Op deze plaatsen kan de aandoening zich uiten in de vorm van:
- acne vulgaris (jeugdpuistjes)
- acne keloidalis (puistjes die littekens achterlaten)
- acne conglobata (ernstige vorm, waarbij abcessen en littekens gevormd worden)
- acne pustulosa (grote puisten)
- rosacea (puistjes met roodverkleuring van de huid)
- comedonen (de zogenaamde mee-eters: wit of zwart kleurende talgpropjes)
Acne heeft uiteenlopende oorzaken:
- hormonale veranderingen in de puberteit
- contact met bepaalde stoffen zoals die in sommige cosmetica
- een sterke klimaatwisseling
Niet duidelijk is de rol van voeding bij de vorming van acne.
Wanneer acne zich zo hardnekkig en massaal voordoet dat de patiënt zich er in het dagelijks functioneren ongelukkig door begint te voelen, kan huidtherapeutische behandeling uitkomst geven.
Wat houdt de behandeling in?
Bij het eerste consult wordt een anamnese (gegevensverzameling) van de patiënt opgenomen, en een eerste onderzoek van de huid ingesteld. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan gemaakt.
Het accent van de huidtherapeutische behandeling zal liggen op het grondig reinigen en gereinigd houden van de huid.
Dat kan op verschillende manieren en is afhankelijk van een aantal factoren:
- zoals de ernst van de acne
- de gevoeligheid van de huid
- medicijngebruik
Daarna wordt de huid eerst behandeld met een peeling, waarna de verwijdering van de pustels en comedonen kan beginnen. Eventueel kunnen we ook IPL/Laser of microdermabrasie ter ondersteuning toe passen.
Bij deze dieptereiniging worden de pustels en comedonen op een steriele manier door middel van drukkende bewegingen vrijgemaakt van talg en pus.
Tijdens de behandeling worden vaak bepaalde kalmerende en verzorgende producten voor de huid aanbevolen; soms is het beter de huid volledig tot rust te laten komen.
Ook kan het gebruik van aanvullende en ondersteunende medicatie noodzakelijk zijn. Omdat alleen de huisarts of specialist deze kan voorschrijven, vindt er dan overleg met de arts plaats.
Overigens kunnen huidtherapeutische behandeling en medicijnen in het algemeen uitstekend samengaan. Reeds aan het begin van de behandeling zal de huidtherapeut de patiënt op hem of haar toegesneden adviezen voor thuis geven (met betrekking tot huidverzorging, eetgewoonten, cosmeticagebruik etc).
Hoe lang duurt de behandeling?
Het zal niet verbazen dat deze afhangt van de aard en omvang van het probleem. De huidtherapeut kan bij het eerste consult, en zeker na enkele behandelingen, inschatten hoeveel tijd de behandeling ongeveer zal vergen.
Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen het acne-vrij maken van de huid, en eventuele – afhankelijk van bijvoorbeeld de hormonale huishouding waardoor acne kan terugkomen – nabehandeling.
Omdat er uiteraard veel verschillen tussen patiënten zijn, moet voor het acne-vrij maken rekening gehouden worden met een duur van tenminste 1 tot 2 maanden, en ten hoogste 6 tot 9 maanden.
Nabehandeling kan, minder frequent, langere tijd in beslag nemen. Ten slotte wordt de behandeling doorgaans afgebouwd met enkele controles.